Bruk av lys i tannbleking bryter med strålevernloven

Statens strålevern har sett på bruken av lys som tannblekemiddel etter initiativ fra Sør-Trøndelag Tannlegeforening, og svarer foreningen i et brev av 13. januar 2009.

Strålevernet konkluderer med at lys ikke er berettiget i tannbleking, ved at det ikke foreligger noen indikasjoner for positive effekter av bruken, og at det er kjemiske behandlingsmetoder tilgjengelige som skulle fylle behovene for bleking i de fleste tilfeller. Således bryter lys i tannbleking med bestemmelser i strålevernloven og –forskriften. Strålevernet sier videre at det kan være aktuelt å foreta tilsyn med virksomheter og følge opp med pålegg om retting dersom avvik fra forskriften påvises.

NIOM har tidligere frarådet bruk av lys i tannbleking. (Tidende nr. 10, 2006). Bakgrunnen er at lyset ikke gir noen tilleggseffekt til kjemiske blekemidler og at det kan ha skadelige bieffekter. Det siste har vært studert i samarbeid med Strålevernet. En artikkel viser at det er fare for stråleskade på hud og øyne knyttet til blekelampene som er testet (artikkel vil bli publisert, se www.rsc.org/pps).